ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ

ВІЛ/СНІД

ІНШІ ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ


Інфекційні захворювання – це хвороби, які викликані попаданням в організм хвороботворних (патогенних) мікробів. Потрапляючи в організм людини, такі мікроби роблять токсичний вплив на організм, тим самим викликаючи ту чи іншу інфекцію.

Одні з них вивільняють токсини (ендотоксини), в процесі саморуйнування, інші виділяють токсини (екзотоксини) в процесі своєї життєдіяльності.

Захворювання, викликані інфекцією, займають 20-40% від загального числа відомих науці хвороб людини. На сьогоднішній день науці відомо більше 1200 інфекційних хвороб та їх число регулярно збільшується.Вивченням, профілактикою, діагностикою та лікуванням таких хвороб займаються як лікарі – інфекціоністи, так і – урологи, венерологи, епідеміологи, гінекологи, фтизіатри, імунологи, отоларингологи, вірусологи та ін.

Класифікація інфекційних хвороб

Всі інфекційні захворювання можна поділити на певні групи:

  • кишкові: сальмонельоз, холера, дизентерія, паратифи А і В, харчові токсикоінфекції, ешеріхіоз, черевний тиф;
  • інфекції дихальних шляхів: вітряна віспа, ГРВІ, кір, грип, мікоплазмова респіраторна інфекція;
  • трансміссов, або кров’яні інфекції: малярія, чума, поворотний і висипний тиф, ВІЛ- інфекція;
  • інфекційні захворювання зовнішніх покривів: правець, сибірська виразка;
  • інфекції з множинними шляхами передачі: інфекційний мононуклеоз, ентеровірусні інфекції.Класифікація інфекційних хвороб за природою збудників

Дана класифікація поділяється на:

  • вірусні: кір, грип, парагрип, ВІЛ- інфекція, вірусні гепатити, менінгіт, цитомегаловірусна інфекція;
  • пріонні: фатальна сімейна безсоння, куру, хвороба Крейтцфельда -Якоба;
  • протозойні: крітоспорідіоз, амебіаз, ізоспоріаз, бабезиоз, токсоплазмоз, бластоцістоз, малярія, балантидіаз;
  • бактеріальні: холера, чума, дизентерія, стафілококова і стрептококова інфекції, сальмонельоз, менінгіт;
  • мікози (грибкові інфекції): епідермофітія, аспергільоз, кандидоз, мукормікоз, криптококоз, хромомікоз.

Інфекційні хвороби діляться також на зоонозні і антропонозні:

  • До перших відносять хвороби тварин: сказ, сибірська виразка, туляремія, ящур, бруцельоз, лептоспіроз, лістеріоз.
  • До других – хвороби , які передаються від людини людині (кір, тиф, холера, дизентерія, натуральна віспа, черевний тиф, дифтерія).
  • Іновазонн або паразитарні захворювання викликають паразити (комахи, найпростіші, кліщі).

Карантинні захворювання – ряд найбільш небезпечних інфекцій, які дуже швидко поширюються і мають високий ступінь заразност, а також важкий епідемічний перебіг і великий ризик швидкого летального результату (чума, лихоманки, холера, сибірська виразка, туляремія, малярія).

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь МОЗ рекомендує:

  • НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
  • НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
  • НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
  • НЕ приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.
  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо).
  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом.
  • Обов'язково мити руки після відвідування туалетів.При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.